Vilken spel/samlartyp är du?

Folk som känner mig skulle antagligen beskriva den som perfektionistisk.

Jag har en bror som utan att blinka skulle spela klart även större spel (Assasins Creed, Skyrim m.fl.) inom loppet av några timmar. Han är spelaren som hoppar på huvuduppdragen direkt och skippar sidouppdragen i allra möjligaste mån om han inte har något särskilt att tjäna på det. För egen del skulle jag säkerligen behöva flera veckor på mig att fullborda sådana spel och, i vissa extremfall (hej Silent Hunter), till och med åratal.

Det är svårt att beskriva känslan men alla spel med en ”att-göra-lista” ger mig den där krypande, naggande, känslan av ofullständighet om jag klarat huvuduppdragen utan att det står ”game completed: 100%” på listan. För att inte tala om vad som händer inombords när man går igenom sina item-rutor och det lyser ett gapande hål där någon särskild dryck, grymt svärd eller oerhört-intressant-bok-med-symboler-som-hjälper-dig-att-knäcka-andra-oerhört-intressanta-gåtor-längre-fram-i-spelet borde varit. Kort sagt gäller det alla de där sakerna du inte behöver för att klara spelet men som bidrar till att skapa djupare förståelse för spelhistorien. Lite som att du ser en film och detaljer utelämnas vilka var för sig hade underlättat för att förstå sammanhanget i handlingen. Positivt är dock att sådana spel alltid är återkommande. Har man väl någon gång kört fast med sidouppdragen, men klarat huvuduppdraget, så hänger de alltid kvar för sådana som mig som ”ouppklarade”.

Lite samma sak är det om man skall köpa prylar som hänger ihop med en samling (eller serie). Särskilt om figurerna kretsar runt ett särskilt spel och har marknadsförts i samband med det. Begrepp som ”begränsad upplaga” eller ”samla alla figurer” räcker för att jag skall lägga avsevärda summor för tillfredsställelsens skull. Som alla då förstår går det åt en avsevärd tid att titta in alla grymma Mario-prylar som kommer ut på marknaden. Därför tänkte jag att jag skulle titta in och syna Marioshoppens  6-samlingsserie, visa upp hur den ser ut utan förpackning och beroende på hur långt det blir även titta på andra schyssta prylar.

Ok, nu kör vi.

Denna 6-samlingsserie är licenserad av Nintendo, som det står i shoppen, men är tillverkad av ett företag vid namn Goldie Marketing som är Australien-baserat. Vid sidan av att de har enormt mycket Mario i sitt sortiment producerar de även prylar knutna till bland annat barnprogrammet Sesame Street. Sesame Street är för den tidigare(?) svenska barnpubliken känd som Härenstam/Brännströms Fem myror är fler än fyra elefanter som lät sig inspireras av programmet. Det skall tilläggas att skaparen av programmet även gjorde Mupparna. Ett mycket känt barnprogram i Sverige för oss som var barn på 80-talet.

Goomba, Yoshi, Mario, Luigi, Bullet Bill

Första serien släpptes 2007

Den första serien i Goldie Marketings samlarupplaga släpptes som anges under bilden 2007 och inkluderar Paragoomba, Yoshi, Mario, Luigi, Bobomb och Bullet Bill. Dessa figurer skulle senare förekomma i enskilda paket där man kan införskaffa figurerna separat från de övriga.

Shy guy, Prinsessan Daisy, Mario, Luigi, Lakitu, Koopa Troopa

Andra serien kom året därpå (2008)

Den uppmärksamme noterar att skillnaden på Mario och Luigi i denna serie, som kom ut 2008, till skillnad från den första serien är att de har skilda poser. De övriga som inkluderades är fr.v till höger: Shy Guy, Prinsessan Daisy, Lakitu och Koopa Troopa. Den här serien skulle senare släppas som separata enheter i olika format, som exempelvis en Mario/Luigi-formad väska innehållande samtliga 12 figurer från de första två serierna.

Toad, Yoshi, Prinsessan Peach, eld-Mario, Donkey Kong, Daisy Kong

Tredje serien – kom ut 2010

I den tredje upplagan kom aldrig Mario och Luigi med. Däremot ser man honom (Mario) här i eldskepnad omgiven av Toad, Yoshi, Peach, Donkey och Dixie Kong. Dessa släpptes 2010 (tidigare release i samband med spelet Super Mario All-Stars 25th Anniversary Edition till WII innan de släpptes i butiker eller till återförsäljare). Precis som de övriga två serierna släpptes de som separata figurer och är de vilka vi ser i shoppen.

Yoshi, Mario, Luigi

De separata figurerna

Sammantaget är dessa fina figurer att ha om man vill krydda sin personliga samling (ex. vid datorn eller bokhyllan) ihop med sina spel. De främsta klagomålen från kunder är att vissa figurer, ex. Yoshi från tredje serien, har en tendens att trilla vid minsta beröring eller vid vissa extremfall om man bara passerar honom, eller att det vid vissa rapporterade exempel har förekommit vissa inte helt noggrannt genomförda detaljarbeten med färgsättning. Men det är som regel nya klagomål riktade mot den nya Bowser-serien som släpptes det här året och som Shoppen givetvis planerar att inköpa när Goldie fått fason på färgsättningen.

Bowser

Den nya Bowserserien som kom i år.

Toad4

Annonser

One comment on “Vilken spel/samlartyp är du?

  1. Sandra skriver:

    Jag är helt klart spelaren som skall spela klart. skönt att inte behöva bekymra sig annars 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s