Mario Tennis Open: Vi har testat det.

Ett av de mest omdebatterade ämnena inför releasen av Mario Tennis Open var avsaknaden av ett RPG-läge (Role Playing Game) i spelet. Vilket för övrigt var ett mycket populärt tema under tidigare tennisspel med Mario i huvudrollen. Argumenten från båda sidor har varierat där ena sidan har positionerat sig med tesen att Mario Tennis Open skapats för själva spelupplevelsen i 3DS-systemet och att ett RPG-läge inte hade varit behjälplig för att höja spelupplevelsen. På andra sidan staketet har de (där jag i viss mån själv tillhör) spelarna stått som anser att det behövs en längre spelutmaning i singelläge för utmaningens skull. Det samt att avsaknaden av en sådan gör att det påverkar det totala slutomdömet av spelet. Efter att ha lirat det under nästan två hela dagar förra helgen kan jag säga att båda sidor har en poäng.

Mario Tennis Open har begränsade spellägen men spelet är oerhört välgjort, har en skön grafik och stark potential att hålla länge genom sitt utbyggda multiplayerläge. Efter att ha spelat det såpass länge som jag/vi gjorde så kunde man även konstatera att ”Open” är ett sådant spel som man snabbt gärna återkommer till i syfte att spela klart en turnering med en annan karaktär eller spela ett par rundor i mini-matcherna för att samla lite extramynt. Sådant brukar som regel alltid vara ett gott betyg för varje spel. Det är tänkbart att en längre ”karriär” eller RPG-satsning hade lagt till oräkneligt antal timmar extra mestadels för att avverka påhittade karaktärer man aldrig hört talas om under en snabbt påhittad story. Det var den initiala tanken och på så sätt blev det nuvarande spelet mer dynamiskt och koncentrerat.

Mario, tennis, open

Ett av de roliga tilläggen, gameplay. Låter spelaren spela mot första Super Mario Bros i syfte att samla poäng och mynt.

Med det sagt går det inte att komma ifrån att trots att spelupplevelsen (och spelarna), framförallt i mini-matcherna, är riktigt välgjord och väluppbyggd så är det någonting som saknas. Man får en känsla av att det är för smalt och att någonting fattas. Troligtvis är det just avsaknaden av en välgjord, längre, utmaning som ligger och skaver. Informationen innan spelet släpptes baserade sig runt minispelen och att det skulle omfatta en hel hög av dessa. Sanningen är den att spelet innehåller fyra mini-spel där kanske två av dessa är riktigt roliga. Ring-shot och Super Mario Tennis. Resterande har ganska begränsade möjligheter och är väldigt enkla att hitta en vägvinnande strategi på till ökade high scores vilket gör att känslan av en utmaning försvinner. Mitt prisande av Onlinespelandet till trots så finns där fläckar på himlen. Det är väldigt laggigt och ger färre valmöjligheter än exempelvis Mario Kart 7.

Turneringarna är två i antal men det som startar som en ganska intressant och trevlig spelupplevelse initialt kokas ned till att spelas bara för att låsa upp särskilda MII-kostymer. Den enda egentliga utmaningen i spelet blir snart att låsa upp olika kostymer och figurer som man kan göra även under uppvisningsmatcherna. Den totala spelupplevelsen gör emellertid spelet intressant och kvarlämnar känslan att man har något ouppklarat vilket kanske kan påminnas trots vissa negativa kommentarer. Men även om man önskar komma tillbaka och spela så önskar man fortfarande att det fanns något intressantare och utmanande att komma tillbaka till. Har man spelat Mario Superstar Baseball (och uppskattar det) så kommer man gilla det här spelet. Slutligen blir omdömet att spelet känns som ett riktigt bra dragplåster för Marios tennisgenre, skapar en utfyllnad för den totala Mario-releasen och det är inget köp du behöver ångra. Å andra sidan är det ingenting du behöver ångra om du inte köper det heller.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s